Kepercayaan, Ukhuwwah Plastik & Mind Set Materialistik.

Monday, October 25, 2010

Salam Korban….
Cubaan ke 2 saya menulis tentang tajuk ni.. Tak tahu kenapa tajuk ni terlalu berat bagi saya untuk diceritakan… mungkin bimbang takut ada yang tersinggung.
Kalau kita hadam tentang 10 rukun bai’ah yang digariskan oleh As-Syahid Imam Hassan Al-Banna, kita akan dapati ukhuwah @ persaudaraan berada di tangga ke-9. Apa maknanya ya? Saya biarkan sahabat2 yang saya sayangi menjawabnya.
 Walau bagaimanapun  bukanlah maksud saya untuk mengatakan ukhuwwah itu tidak penting, cuma ada beberapa perkara lain yang mesti kita laksanakan dan teruskan sebagai contoh  tentang amal dan jihad yang masing-masing berada di tangga ke 3 dan ke 4 dalam 10 rukun baiah kita.
(Mereka kata kita berukhuwwah seperti biasa). Imam masjid kampung saya pernah menjelaskan tentang makna ukhuwwah dalam khutbah jumaat raya aidilfitri yang lepas. Ukhuwwah ialah persamaan. Sama ada dari segi matlamat, harapan, gerak kerja dan sebagainya. Maknanya apa ya kawan-kawan? Maknanya tiada ukhuwwah lagi antara kita yang ada hanyalah ukhuwwah plastik