ADAKAH ISLAM DISEBARKAN MELALUI MATA PEDANG

Monday, March 2, 2009

Bagaiman Islam dikatakan agama sejahtera sedangkan ia disebarkan melalui mata pedang?

Adalah suatu rungutan biasa dalam kalangan beberapa orang bukan Islam bahawa Islam tidak akan mempunyai jutaan pengikut di seluruh dunia, sekiranya penyebarannya tidak dilakukan dengan kekerasan. Fakta berikut akan menjelaskan bahawa jauh sekali daripada menggunakan mata pedang untuk menyebarkan Islam; kewujudan kebenaran, sebab yang munasabah dan logik adalah yang bertanggungjawab terhadap penyebaran pesat Islam.

1.Islam bereti kesejahteraan.
Islam berasal dari kata akar 'SALAM' bermakna sejahtera. Ia juga bermaksud menyerahkan kehendak diri kepada Allah SWT. Oleh itu, Islam adalah agama kesejahteraan, diperolehi dengan menyerahkan kehendak diri kepada kehendak Yang Maha Pencipta, Allah SWT.

2.Kadang-kala kekerasan perlu untuk memelihara kesejahteraan.
Bukan setiap dan semua manusia di dunia ini menyokong pemeliharaan kesejahteraan dan keharmonian. Terdapat ramai yang akan mengganggu kesejahteraan untuk kepentingan sendiri. Hanya kerana sebab ini, kita mempunyai polis yang menggunakan kekerasan terhadap penjenayah dan unsur antisosial untuk mempertahahnkan kesejahteraan negara. Pada masa yang sama, Islam menggesa pengikutnya, melawan sekiranya terdapat penindasan. Perjuangan menentang penindasan, kadang-kala, memerlukan kekerasan. Dalam Islam, kekerasan hanya boleh digunakan untuk menggalakkan kesejahteraan dan keadilan.3.Pandangan Sejarawan De Lacy O'Leary.
Jawapan terbaik kepada tanggapan salah bahawa Islam disebarkan melalui mata pedang diberikan oleh sejarawan terkemuka De Lacy O'Leary di dalam buku "Islam at the Cross Roads" (M/S 8) "Sejarawan menunjukkan dengan jelas bahawa legenda umat Islam fanatik yang bergerak serata dunia dan memaksa kaum yang ditawan untuk memeluk Islam dengan cara kekerasan adalah sebenarnya salah satu mitos karut terhebat yang pernah diulangi oleh sejarawan.

4.Umat Islam memerintah Sepanyol selama 800 Tahun
Umat Islam memerintah Sepanyol selama 800 Tahun. Umat Islam di Sepanyol tidak pernah menggunakan mata pedang untuk memaksa sesiapa menukar agama. Hanya kemudian, pejuang-pejuang Salibi Kristian datang ke Sepanyol dan menghapuskan umat Islam. Tiada seorang pun umat Islam di Sepanyol yang dapat melaungkan azan, iaitu seruan untuk solat, secara terbuka.

5.14 juta orang Arab adalah kristian Koptik.
Orang Islam merupakan pemerintah negara Arab selama 1400 tahun. Orang British memerintah selama beberapa tahun dan orang Perancis juga memerintah beberapa tahun. Secara keseluruhan, Orang Islam memerintah Arab selama 1400. Sungguhpun demikian, pada hari ini, terdapat 14 juta orang Arab yang merupakan Kristian Koptik iaitu Kristian sejak turun temurun. Jika orang Islam telah menggunakan mata pedang, pasti tiada seorang pun orang Arab yang masih beragama Kristian.

6.Terdapat lebih daripada 80% orang bukan Islam di India.
Orang Islam memerintah India lebih kurang seribu tahun. Jika mereka mahu, mereka mempunyai kuasa untuk mengislamkan setiap penduduk bukan Islam di India. Pada hari ini, lebih daripada 80% penduduk India adalah bukan Islam. Kesemua penduduk India yang bukan beragama Islam pada hari ini adalah bukti Islam tidak dikembangkan menerusi mata pedang.

7. Indonesia dan MalaysiaIndonesia merupakan negara yang mempunyai jumlah umat Islam paling ramai di dunia. Majoriti penduduk Malaysia adalah Islam. Pasukan tentera Islam manakah yang telah ke Indonesia dan Malaysia?

8. Pantai Timur Afrika
Begitu juga, Islam tersebar luas di Pantai Timur Afrika. Mungkin ada yang bertanya lagi, sekiranya Islam disebarkan melalui mata pedang, pasukan tentera Islam manakah yang telah ke pantai Timur.?

9. Dr. Joseph Adam Pearson
Dr. Joseph Adam Pearson pernah berkata, "Mereka yang bimbang kuasa nuklear akan jatuh ke tangan orang Arab satu hari nanti, gagal menyedari bahawa "bomb Islam" telahpun tersebar dan ia berlaku pada hari Muhammad (s.a.w) dilahirkan

0 comments:

Post a Comment